Onko alkon myyjä arvokkaampi kuin kaupan myyjä?


Pellervon taloustutkimus tutki ja julki toi, että nelosoluen siirtäminen kaupan hyllylle toisi työpaikkoja, säästäisi pikkukauppoja ja laskisi nelosoluen hintaa. Alkoholin kulutus lisääntyisi kolmisen prosenttia.
Tutkimuksen oli rahoittanut panimoala ja päivittäistavarakauppa. 
Alko vastustaa nelosoluen myynnin vapauttamista. Toimitusjohtaja Hille Korhonen vetoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyyn, jonka mukaan 63 prosenttia kansalaisista haluaa pitää nelosen Alkossa.
– Siinä pyritään saamaan aikaan myönteistä suhtautumista nelosoluen vapauttamiseen, hän arvioi STT:n haastattelussa.
Alkon tehtävänä on yhä raitistaa kansaa, vaikka valvonta- ja lupatehtävät on siirretty viranomaisille. Alkoholipolitiikan tavoitteena on vähentää kokonaiskulutusta. Jos myynti keskittyisi ruokakauppoihin, Alko joutuisi sopeuttamaan toimintaansa. Toimitusjohtaja Korhosen mukaan muutos vaikuttaisi myös työpaikkoihin.

Samaan aikaan keskustellaan kauppojen oluen laimentamisesta.

Maria Gutzenina-Rickhardssonin ja Alkon hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Puskan kovasti kannattama idea kaupan oluen laimentamisesta Ruotsin malliin II-olueksi lopettaisi PTT:n ja PTY:n arvioiden mukaan 1000 lähikauppaa. Samalla häviäisi maaseutujen asiamiesposteja ja veikkauspisteitä ne kun usein sijaitsevat juuri noissa lähikaupoissa. Edellisen kerran kakkosolutta kokeiltiin Suomessa vuonna 1932 ja se kokeilu päättyi yhteen sesonkiin. [Taloussanomat]

Alkolle siirto sopisi varmasti. Joutuisivat laajentamaan myymäläverkostoa ja lisätä kuljetuskapasiteettia. Heitä tuskin kiinnostaisi lähikauppojen kuolema. Siinäpä sitä olisi peruspalveluministerillä ihmettelemistä kun jossain takahikiällä olisi alko mutta ei ruokakauppaa.

Onko Alkon myyjä arvokkaampi kuin kaupan myyjä? Siis pitäisikö lisätä alkoja jotta saataisiin enemmän "parempia" myyjiä samalla kun nuo kaupan myyjät joutuisivat kortistoon. Siis nelonen ja kolmonen alkoon. Vai pitäisikö sen sijaan tuoda kaupan hyllyille ykkösen, kakkosen, kolmosen lisäksi myös nelonen ja viinit? Kaupoilla olisi tuskin mahdollisuutta pitää laajoja viinivalikoimia hyllyillä. Alkolle jäisi runsaasti tuotteita ja ehkäpä pieni kilpailu laskisi kuluttajahintoja, terävöittäisi Alkon toimintaa ja lisäisi viinien kysyntää myös Alkossa.

Kuinkahan moni lisäisi alkoholin kulutusta kun kolmosolut siirtyisi Alkoon? Nyt kun on tottunut hakemaan pari saunakaljaa aina tarvittaessa lähikaupasta tai kioskilta juuri ennen sulkemisaikaa. Jatkossa joutuisi hakureissut suuntaamaan Alkoon ja kun sinne asti menisi niin joutuisihan sitä parin oluen sijasta ostamaan korillisen. Alkon aukioloajat kun eivät taida olla yhtä joustavat kuin kaupan. Samalla tulisi ostettua muutakin vierasvaraa. Niin, entäpä jos tuo nelonen tulisi ruokakauppaan? Meikäläinen sitä tuskin ostaisi sieltä kun ei sitä tule ostettua nykyäänkään Alkosta. Kuinka moni ostaisi oluen sijasta viiniä jos sitä olisi ruokakauppojen hyllyillä. Aika moni, arvaan. Saattaisihan siinä käydä jopa niin, että viinin myynti lisääntyisi ja oluen vähenisi - mikä vastaavasti vaikuttaisi taas panimoteollisuuden työpaikkoihin.

Ehkäpä olisi järkevintä säilyttää nykyinen valikoima niin kaupoissa kuin Alkossakin.


Ja miten kävi Ruotsissa EU-jäsenyyden myötä:
  • Meidän I-oluen tyyppisen lättölin kulutus on laskenut 10,3 litrasta 3,5 litraan asukasta kohti vuodessa.
  • Päivittäistavarakaupassa myytävän miedon folkölin kulutus on laskenut 32,4 litrasta 16,1 litraan asukasta kohti.
  • Monopolissa myytävien starkölin ja mellaölin kulutus on noussut 21,8 litrasta 32,7 litraan asukasta kohti.
  • Luvut perustuvat tilastoituun kulutukseen eivätkä sisällä matkustajatuontia, jonka kautta tulee joka kolmas ruotsalaisten nauttima olutlitra eli noin 26 litraa.

    [Taloussanomat]