Jonohuolto on huollon tarpeessa


Olen painiskellut auto-ongelmien kanssa jokusen tovin. Tottakai ongelmat osuvat kesäloma-aikaan. Autokorjaamot eivät valitettavasti ole siirtyneet vielä verkkoon. Tai siis ovat, voit varata huollon verkossa. Tottakai minä mieleni pahoitin - kuningasvalittaja kun olen.

Kaikesta helppoudesta huolimatta halusin kuitenkin palvelua. Eräällä yrityksellä oli tarjota jonohuolto.

Jonohuolto
Jonohuolto on helppo ja nopea ratkaisu pienemmissä ja yllättävissä korjaustarpeissa. Jonohuolto hoitaa pienet huolto- ja korjaustoimet odottaessasi. Jonoperiaatteen vuoksi aikaa ei varata etukäteen.
Odotusaika vaihtelee päivittäisen työtilanteen mukaan vartista muutamaan tuntiin. Voit myös tuoda autosi aamulla jonoon ja noutaa sen työpäivän jälkeen.

Idea on siis se, että aamulla ajat paikalle ja jos sinulla on tuuria saatat päästä heti sisään tai jos myöhästyt hetken, joudut odottelemaan, että joku onnekkaampi tulee valmiiksi ja pääset vasta sitten huoltoon.

Kyseisestä palvelusta ilahtuneena laadin suunnitelman seuraavaa aamua ajatellen. Aikainen startti, että olen ennen avaamista jonottamassa. Sinne siis jonottelemaan.

Kuka kellot seisauttaa ja ajan pysäyttää


Onneksi kävin sisällä kysymässä kauanko joudun odottamaan. Onneksi kysyin. Jonotusaika oli kaksi viikkoa. Huoltoajan tilaamalla olisi päässyt muutaman päivän nopeammin.
Kannattaako kyseistä palvelua mainostaa? Tai kannattaako kyseistä palvelua mainostaa lauseella; "Odotusaika vaihtelee päivittäisen työtilanteen mukaan vartista ( = 15 min) muutamaan (=3 - 4 h) tuntiin." Tai siis saako kyseistä katteetonta lupausta edes antaa ilman, että siihen puuttuisi joku virallinen taho.

Yritin katsella pihalla ympärille mutta en nähnyt paikalla ihmisiä jotka olisivat jonottaneet palveluun jo pidempiä aikoja. Ei näkynyt muumioituneita asiakkaita eikä myöskään leiriytyneitä asiakkaita. Sisällä ei näkynyt tossujonoa huoltotiskin edessä ja kengättömiä ihmisiä makoilemassa nurkissa. En myöskään usko, että sattumalta niin monella ihmisellä olisi työpäiviä joiden päättymistä ei nää. Miten siis jonohuoltoon voi olla kahden viikon jono jos ketään ei ole jonottamassa? Taidan mennä käymään uudestaan makuupussin ja eväsrepun kanssa ja jäädä piruuttani jonottamaan.



Nähtävästi katteettoman lupaulsen tekeminen kannattaa, ellei minua olisi ketuttanut koko juttu niin olisin saattanut jopa tilata ajan huoltoon. Moni varmaan tekeekin niin, välittämättä siitä, että heidät on houkuteltu paikalle tarjoamalla jotain jota ei näköjään käytännössä voida edes toteuttaa.

Jälleen kerran haluaisin tehdä parannusehdotuksia:

  • Tänä somen ja digitaalisen median aikana ei liene olisi vaikeata laittaa johonkin kanavaan reaaliaikaista tilanne ilmoitusta tyyliin "kolme autoa jonossa - tämän päivän jonoon mahtuu vielä kaksi autoa". 
  • Määritettäisiin aika jona aikana jonoon tulevat ehditään korjata vaikka ko. päivän aikana.
  • Määritettäisiin viikonpäivät jolloin jonohuolto olisi oikeasti toiminnassa.
  • Lopetettaisiin kyseisen jonohuollon mainostaminen.