Kuka muistaa kioskin?

Tänään Iltasanomissa purkautuu huoltamoyrittäjä. Kauppojen vapautuneet aukioloajat ovat vieneet asiakkaat. Niinpä niin mutta kuka muistaa kioskit? Nuo entisaikojen pienet laatikkomaiset rakennukset joista sai hankittua tarpeelliset karkit, jäätelöt, limsat, tupakat, lehdet ja joistakin saattoi saada jopa joitain tarpeellisia elintarvikkeita. Eipä enää ole kioskeja joka nurkalla ei. Liekö edes joka kylässä? R-kioski taitaa olla ainoa kioski ketju joka vielä yrittää pysytellä hengissä tarjoamalla palveluita joita normaalisti on totuttu ostamaan muualta. Verkkokauppa syö R-kioskienkin tarjoamat lisäpalvelut. Yrittäjän näkökulmasta ne lisäpalvelut taitavat olla pelkkä rasite.

Nopeat syövät hitaat ja isot pienet.

Mihin kioskit ovat kadonneet? Mikä kioskit tappoi? Oliko se huoltoasemien laajentuneet aukioloajat vai pienten kauppojen laajentuneet aukioloajat? Kun pienet kaupat saivat etua pidemmistä aukioloajoista niin moni pieni kauppa sai kannattavuutta parannettua. Varsinkin pienissä keskuksissa missä oli se Prisma, Citymarket, S & K-market. Pienemmät marketit muokattiin kooltaan pienemmiksi jotta saisivat pientä kilpailuetua isoihin marketteihin verrattuna. Samalla syötiin pois kioskit. Kun ennen veikkaus oli pienten kioskien piristysruiske niin kauppojen aukioloajat veivät kioskeilta edun. Samalla veikkaaminen verkossa yleistyi. R.I.P Kioskit.

Historia toistaa itseään

Markettien vapautuneet aukioloajat tekevät nyt hallaa huoltamoyrittäjien lisäksi myös pienille kaupoille. Jos sunnuntai aukiolot oli jotenkin saatu kannattavaksi niin nyt vesittyy sitten sekin. Ennen muinoin kaupat meni lauantaina kiinni klo 14:00 -15:00 ja ihmisten oli nähtävä nälkää maanantaihin saakka ellei sitten ollut jotain pientä elintarvikekioskia jonka oven takana nääntyneet ihmiset saivat jonottaa sunnuntai aamuna. Se oli aikaa jolloin jääkaapista puuttui energiamerkinnät eikä pakastinta ollut joka taloudessa. Siitä huolimatta ihmiset pysyivät hengissä eivätkä tunteneet pakottavaa tarvetta ruokakauppaan ryntäämiseen. Ehkä ihmiset olivat sitkeämpiä siihen aikaan.

Luotiinko niitä työpaikkoja

Jostain kuulin että osuuskauppa olisi vapautuneiden aukioloaikojen ansiosta luonut työtä 500 miestyövuoden verran. S-ryhmällä on myymälöitä 1026 eli yksi työntekijä joka toiseen myymälään. Keskolla 1512 ostettuaan Suomen lähikaupan (627kpl) Siwat, Valintatalot ja Euromarketit. Tosin ostetuista taidettiin päättää sulkea heti muutama sata toimipaikkaa. Myymälöiden määrät ja muutakin tietoa kaupan alasta löytyy PTY:n tilastoista (pdf).

Moniko kioski, huoltoasema tai pikkukauppa vähensi väkeä samaan aikaan? Sitä on vaikea sanoa.